kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Orbán névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2010-08-17 15:59:23

Tápanyag-utánpótlásra számos lehetőségünk kínálkozik. Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani önnek, hogy ki tudja választani, mikor milyen tápanyagformát használjon.

 

Szervestrágyának általában érett szarvasmarhatrágyát, tőzeget és komposztot használnak. Az első kettő boltokban kapható, komposztot növényi hulladékokból magunk készíthetünk, azonban ügyeljünk arra, hogy gyommagok ne kerüljenek bele. A baromfi és a sertés trágya is alkalmazható, de figyelni kell, hogy ne szórjuk ki túl hamar és túl töményen. A szerves trágyák javítják a talaj szerkezetét, víz- és hőháztartását, ám korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre és tápanyagtartalmuk nem egyenletes.

 

 

Műtrágyákkal is pótolhatjuk a talajból elhasznált tápanyagokat. Ennek számtalan formája van, hogy minél egyszerűbbé, kényelmesebbé és célzottabbá tegyék a folyamatot.

 

Vannak szilárd halmazállapotú, és granulált készítmények, melyeket csak a föld felszínére kell szórni. Ezeket a csapadék, vagy az öntözővíz oldja fel és mossa be a talajba a gyökerekhez. Megkülönböztetjük itt az egykomponensű és az összetett műtrágyákat. Az utóbbiak a fő tápelemek mellett (N, P, K) mikroelemeket is tartalmaznak. Közkedveltek az ide tartozó úgynevezett hosszú hatástartamú műtrágyák, melyek folyamatosan adják le a tápanyagokat a növények számára. Az egyes növénycsoportok számára az igényeiknek megfelelő, speciális műtrágyák álnak rendelkezésre (pl.: gyepműtrágya, műtrágya gyümölcsfákhoz, balkonnövényeknek való műtrágya). Főként cserepes dísznövények részére kaphatók táprudak is, melyeket csak lekel szúrni a tő mellett. Ezeket is az öntözővíz oldja majd fel, ám az előbbihez képest annyival előnyösebb használatuk, hogy a tápanyag közvetlenül a gyökérzónába jut, így gyorsabban hasznosul és nincs felesleg sem, mint a kiszórt műtrágyáknál.

 

Tápoldattal is elláthatjuk növényeinket. Ennek a tápanyag-utánpótlási módszernek az előnye az, hogy itt oldva, azonnal felvehető formában jut a növény a tápanyagokhoz. A levéltrágyázás a tápoldatozásnak egy speciális formája, hiszen itt a tápoldatot nem a gyökerekhez, hanem a levelekre juttatjuk, tehát a növény azon részére, mely eredetileg nem a tápanyagfelvételben játszik szerepet. A levélre juttatott tápoldat, ezért mindig jóval kisebb koncentrációjú, hígabb legyen, mint az, amit a talajba öntözve adunk a növénynek. A perzselés megakadályozása érdekében a lombtrágyázást mindig kora reggel, vagy késő este végezzük el. Az eljárás előnye, hogy gyorsan fejtiki hatását. Hátránya, hogy inkább csak tüneti kezelésre alkalmas akkor, amikor valamilyen tápanyaghiányt gyorsan akarunk orvosolni. A lombtrágyázás tehát nem helyettesíti a gyökérzethez kijuttatott tápanyagokat.

 

 

A legjobb megoldás az, amikor a szerves eredetű trágyát műtrágyázással kiegészítve alkalmazzuk, kiaknázva a bennük rejlő előnyöket - természetesen szigorúan figyelembe véve, hogy konkrétan melyik növénynél, mikor és mit juttatunk ki.

 

A növények tápanyagigénye:


A gyümölcsfák fiatal kórban jó tápanyagellátást igényelnek, ezért itt fontos az ültetés előtti megfelelő mennyiségű szerves trágya talajba dolgozása. Idősebb korban mérsékelt trágyázással kielégítő termést ad a legtöbb gyümölcsfaj.

 

A díszfák, díszcserjék nem igényelnek sok tápanyagot, de ezeknél is érdemes alaptágyázást végezni és ügyeljünk a lombbal eltávolított tápanyagok visszapótlására.

 

Az örökzöld növények közepes tápanyagigényűek. Érdemes az alaptrágyázáson túl, 2-3 évente pótolni a tápanyagokat. Ezt tőzeggel célszerű megoldani, mivel ez savanyú kémhatásával kedvezőbb körülményt biztosít a növényeknek. Alkalmazhatunk speciális, örökzöldekhez való granulátumokat és tápoldatokat is.

 

Az egynyári növények tápanyagigénye magas. A helyes ültetőközeg alkalmazásán túl szükség van rendszeres (heti 1-2 alkalommal) tápanyag-utánpótlásra is a megfelelő, speciális tápoldatokkal.

 

Az évelő növények nem igényelnek ekkora odafigyelést, de az ültetés előtti alaptrágyázást ezek is meghálálják.

 

A gyepet minél többet öntözzük, és minél rövidebb időközönként nyírjuk, a tápanyag-utánpótlásra annál nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A szerves trágyázás lehetősége itt elsősorban a telepítés előtti időszakra korlátozódik, tápanyag utánpótlás céljából inkább műtrágyákat célszerű alkalmazni. A helytelenül végzett műtrágyázás több kárt okozhat, mintha semmit nem tettünk volna - akár a fű kiégését, pusztulását is elérhetjük zöldellő szőnyeg helyett. Ezért a csomagoláson található adagolást célszerű mindig betartani.

 

Reméljük sikerült néhány támpontot adni a különböző trágyaféleségek közötti eligazodáshoz.

Szerző: B. Kati
 
Kapcsolódó termékek
Gyümölcsfa alapműtrágya 5kg, AgroCs
kosar
Rendelhető
1 100 ft
megtekint
Gyeptrágya 3 kg, AgroCs
kosar
Rendelhető
1 290 ft
megtekint
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt