kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Orbán névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2010-08-18 15:53:53

 

9+1 dolog, amit az ültetésről tudni kell!

 

1. Ültetési idő: A szabadgyökerű és földlabdás fák ültetésének két fő időszaka ősszel (október vége - november) és kora tavasszal (február vége - március) van. Az őszi időpont a kedvezőbb, mert a sebek begyógyulnak a fagyokig, és tavaszig a begyökeresedés is megindul.

 

2. Az ültető gödör mérete:

  • fák esetén: 1 x 1 x 1m
  • cserjék esetén: 0,4 x 0,4 x 0,4m vagy 0,6 x 0,6 x 0,6m

 

3. Az ültető gödör elkészítése: A gödröt ültetés előtt lehetőleg 3-4 héttel ássuk ki. Tegyük külön a humuszos feltalajt és az altalajt. Betemetéskor a feltalaj kerüljön alulra, amihez adjunk egy vödör érett istállótrágyát vagy komposztot. Felülre kerül az altalaj. Hagyjuk ülepedni, érlelődni és ültetéskor csak annyira ássuk ki, hogy a növény gyökere beleférjen.

 

4. Visszametszés: Szabadgyökerű növények esetén ültetés előtt a sérült gyökereket metsszük vissza.

 

5. Elhelyezés: A fát olyan mélyre ültessük, ahogy eddig volt, az oltás helye a föld fölé kerüljön.

 

6. Karózás: Tehetünk egy karót a fa szél felőli oldalán, amit nyolcas kötéssel rögzítünk, vagy szélnek kitett helyen 2-3 karót helyezünk el a fa körül, melyeket egymáshoz rögzítünk, így a fa több irányból védve lesz.

 

7. Tányérozás: A gyökerekre került földet betapossuk, kialakítunk egy tányért a fa körül, és alaposan beöntözzük.

 

8. Koronaalakító metszés: Ezt mindenképpen tavasszal végezzük, hogy az esetleges fagykár ne a már megritkított koronát érje.

 

 

 

9. Gyümölcsfák tőtávolsága:

  • birsalma, naspolya, őszibarack: 3-5 m
  • kajszibarack, szilva, meggy: 5-6m
  • alma körte: 6-7m
  • cseresznye: 8-9m
  • dió, gesztenye: 8-10 m

 

+1. Földlabdás növények ültetése: Azt a növényt, melynek gyökere elbomló jutazsákba vagy hálóba van csomagolva, azzal együtt ültethetjük, de a műanyag zsinegeket mindenképpen el kell távolítani. Az ilyen fát úgy helyezzük el, hogy a gyökérnyak 2-3 cm-rel a földfelszín fölé kerüljön a talajsüppedés miatt.  Földlabdával ültetett fáknál, 8-10 cm-es törzskörméretig, nincs szükség a korona visszametszésére.

 

Amennyiben ezeket figyelembe vesszük, számíthatunk rá hogy dísznövényeink megfelelően fejlődnek és gyümölcsfáink, bokraink bőséges termést hoznak.

Szerző: B. Kati
 
Kapcsolódó termékek
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt