kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Orbán névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2011-12-09 09:49:40

Mi is a fagyöngy?

 

Egy különleges varázskellék, vagy hatalommal bíró növény?

 

A  kelták is tisztelték csodálatos tulajdonságait, s az évszázadok során egyre szélesebb körben ismerté vált. Tumor ellenes hatású, vérnyomáscsökkentő szer, a régi idők egyik varázsnövénye.

Az utóbbi pár évben az amerikai filmek díszleteként ismerhettük meg. Ki ne emlékezne a filmek legfontosabb jelenetére, amikor a főhős a fagyöngy alatt megcsókolja álmai asszonyát. De mitől olyan különleges ez a csók? Egy angolszász hagyomány szerint, aki fagyöngy alatt ad csókot kedvesének, annak szerelme örökké tart.

 

Egy skandináv legenda szerint Frigg adta ezt a csodálatos lehetőséget a pároknak. Loke rengeteg bosszúságot okozott az Isteneknek, ám valahogy mindig megúszta a dolgot. Amikor Friggnek, a házasság istennőjének, és Odennak, minden istenek atyjának gyermeke született, jelzést kaptak, hogy valaki megpróbál majd az ifjú Balder életére törni. Anyja mindennél jobban féltette, így minden élőlényből, és élettelen tárgyból kicsikarta az ígéretet, hogy nem bántják gyermekét.

Az ártalmatlannak tűnő fagyöngyről azonban megfeledkezett. Loke rájött a hibára, s maga mellé állította a növényt. Egy délután, az istenek unaloműzésként gerelyt dobáltak, s a sérthetetlen Balder volt a célpont. Amikor Hod került sorra, Loke egy fagyöngyből készített dárdát nyomott a kezébe. A dárda áthatolt Balder testén, s megölte őt. Az istenek megengedték, hogy Frigg azt tegyen a fagyönggyel, amit szeretne.

Miközben Frigg könnye ráhullott a növényre, valaki csókot lehelt arcára, s apró, fehér bogyókká váltak a könnyek. Ekkor Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek; aki alá áll, kapjon lehetőséget a szeretetre és a megbocsátásra.

 

Azóta is karácsonykor fagyöngy lóg minden ajtó felett.

Szerző:
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt